white truck icon Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
Înapoi

HU: Hulladékmentesség 9 egyszerű lépésben

BLOG - 2019-10-28

Bármilyen kis lépéssel harcolhatsz a környezetszennyezés és a globális felmelegedés ellen. A kis lépések is jelentősen csökkenthetik a hulladéklerakóba és a vízhálózatba kerülő hulladékmennyiséget. Minden változás nehéz, legyen az kicsi vagy nagy. Ebben próbálunk segíteni a következő lépésekkel, egy kevésbé pazarló életmód kialakításához.

1. Lépés: Tudatosítás

Az első lépés a probléma tudatosítása. Ez egy fontos szempont, mert csak a probléma felismerésével vagyunk képesek cselekedni. Esetünkben: túl sok hulladékot termelünk.

2. Lépés: Fokozatos leépítés

Használd azt, ami már megvan. Nem kell eldobnod azt gondolva, hogy már nincs rá szükséged. Ha majd úgy döntesz, hogy cserélni kell őket, cseréld jobb minőségű termékekre, amelyek hosszabb ideig tarthatnak.

Gyakran vásároltam, papírtörlőt és más egyszer használatos dolgokat. Sokat vásároltam, néha olyant is, amire nem volt szükségünk. Ezeket sokszor valóban nem is használtam. Amikor ezt észrevettem, elkezdtem azokat a dolgokat felhasználni, ami már megvolt otthon. Hosszú ideig a kamrában felhalmozott dolgokat használtuk, anélkül, hogy különösebben vásárolni kellet volna.

3. Lépés: Egyszerű helyettesítés

Ahogy elkezded eltávolítani a régi, elhasznált termékeket, keress a helyükre újrahasználhatóakat, vagy környezetkímélőeket.

Ha újrafelhasználható cikkeket szeretnél vásárolni, akkor először ellenőrizd a turkálóban, használtárú boltokban! De ami a legfontosabb: győződj meg arról, hogy amit vásárolnál tényleg szükséges. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi egyszer használatos terméknek van újrafelhasználható alternatívája. Győződj meg arról, hogy a megvásárolt termékkel 100%-ban elégedett vagy. Ne vásárolj azonnal. Adj magadnak időt és gondolkodj vásárlás előtt.

4. Lépés: Türelem

A hulladék nélküli életmódra való áttérés legnehezebb része a türelem! Egy hét alatt nem fog megtörténni! Lehetséges, hogy mindent eldobtál, és teljesen a semmiből akarsz indulni. Na ez a gondolkodás teljesen ellentmond ennek a mozgalomnak. Ne feledd, hogy ez az életmód semmit nem dob el. :)

5. Lépés: Jobb, újabb megoldások

Miután ezek az egyszerü lépések rutinszerüvé válltak, itt az ideje tovább lépni. Vizsgáld meg azokat a dolgokat, amiket még mindig kidobsz. Van rá jobb vagy újabb megoldás. Itt az ideje, hogy tovább gondold, és kutass.

Itt meg lehet állni, és kompromisszumokat kötni. Nagyon jó, sokkal fentarthatóbban élsz, de néha még ennél is van jobb, Légy kreatív.

6. Lépés: Oktatás

Gondolj úgy a hulladékmentes életmódra, mint egy utazásra. Az én esetemben azzal kezdtem, hogy elkerültem az eldobható műanyag termékek vásárlását.

Az utóbbi időben rengeteg új dolgot tanultam. Sokat tanultam a divatiparról (Fast Fashion). Többet megtudtam a táplálkozás környezetre gyakorolt hatásáról, a pálmaolaj és az élelmiszer-pazarlás pusztító hatásairól.

Senki sem tökéletes. Ez nem a tökéletességről szól, hanem a jobb döntések meghozásáról. Minden nap lehetőséged van jobb döntéseket hozni, és pozitív hatást gyakorolni a bolygóra. Folytasd a tanulását.

7. Lépés: Fogyasztói szokások

Végül megváltoztathatod a fogyasztói szokásaidat. Egy tanács: egy ideig ne vásárolj semmit, és közben vizsgáld meg, mi az ami van otthon, és mi az ami nagyon hiányzik. Ha abbahagyod a folyamatos vásárlást, koncentrálhatsz arra, ami a kamrában, fagyasztóládában van.

Nem a dolgok határoznak meg vagy tesznek boldoggá. A hulladékmentes élet, megtanít arra, mi az igazán fontos: az idő és a kapcsolatok. Vásárolj használt termékeket, főzz többet otthon. A legtöbb hulladék csomagolt termékekből és élelmiszerekből származik.

Gondolj az alábbira: Minden vásárlás egy szavazatot jelent, amit arra a világra adsz le, amiben élni szeretnél. Ellenőrizd, hogy vásárlásaid támogatják-e az értékeidet.

8.Lépés: Közösség

Könnyű megriadni vagy feladni, ha azt gondolog te vagy az egyetlen, aki változtatni akar. Nem vagy egyedül ebben a harcban. Sok embernek ugyanaz a célja, mint neked, csak végezni kell egy kis kutatást. Biztos vagyok benne, hogy felfedezel azonos érdeklődésű embereket és közösségeket. Egyetlen Instagram-kereséssel olyan embereket találhatsz, akikkel azonos az érdeklődésed, és segíteni tudnak tippekkel inspirációval.

9. Lépés: Közösségi hozzájárulás

Miután a személyes áttörés megtörtént, itt az ideje tovább lépni a helyi közösség felé. Például megkérheted a helyi bolt vezetőjét, hogy vezessen be új irányelveket, például a műanyagszatyrok terén.

Tegyük fel, hogy van egy kedvenc kávézód, ahol naponta iszol egy kávét. Ha például elkezded a saját bögrédbe kérni kartonpohár helyett (amely egyébként nem újrahasznosítható), akkor a tulajdonos megváltoztathatja házirendjét. Árengedményt kínálhat azok számára, akik ugyanúgy tesznek, mint te. Új kezdeményezéseket javasolhatsz a munkahelyeden a műanyag vagy egyéb termékek használatáról, esettől függően. Csak még egy lépés a konfortzónán kívül.

Te melyik lépésnél tartasz?

Email: nulladek@gmail.com

Tel: +40753683460

Adresa: Gheorgheni, Str. Gábor Áron Nr.2

Coşul meu
Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Salvează coşul
Comandă
Alege limba
Favorite
Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
nowishlist
Termeni şi condiţii Manage Personal Data