white truck icon Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
Înapoi

HU: A mi történetünk II. rész

BLOG - 2019-10-23

Ebben a bejegyzésben folytatjuk a mi történetünk bemutatását Gabica szemszögéből. Hogyan kezdtük és hogyan alakul az életünk azóta. Figyelem! Nagyon izgalmas és annál is személyesebb történetek következnek. Második rész...

Május óta szelektíven gyűjtjük a műanyagot, de ezzel is két baj van:
1. Nagyon kevés az a jelzésű műanyag, amit nálunk, Gyergyóban szelektíven gyűjthetek, tehát a nagyrésze a kommunálisba megy
2. Senki nem tudja garantálni, hogy ez a hulladék valóban újra lesz hasznosítva. Emiatt a célunk az, hogy a lehető legjobban lecsökkentsük a műanyag hulladékot.
Mivel nem szeretem a sima vezetékes vizet, zöld Perlát ittam a gyerekekkel.
Nagyjából két hetente egy bax, körbecsomagalova = 6 flakon+ egy csomagolófólia. A palackokat felhasználtuk tej hordásra, de az a bizonyos #július változtatásra késztetett: 5 literes kiszerelésre váltottunk, így két hónap alatt 24 palack helyett 6 db bidonunk lett.
Isten áldja meg azt a kedves családot, aki beenged az udvarára, és azokat is, akik segítettek megtalálni a vízforrásunkat! Két hónapja a vizet ezekben a bidonokban hordjuk.

Visszatérve a kukánkhoz,a héten a nagy punga is elfogyott, és rávettem magam, hogy zacskó nélkül hagyjam a vedret. Rájöttem, hogy eddig is totál felesleges volt a sok kicsi műanyagot egy nagy műanyagba becsomagolni... Kiürítem, pont.

Még mindig tart a felsorolás, hogy mi hogyan és mire cserélődött...

-Közben megjegyzem, bár gondolom, sokan rájöttetek, hogy kedves férjem, Elekes Istvan fejében egy nagyszerű ötlet született meg, ami negyedik hónapja folyamatosan bontakozik és megvalósul. Igen, a Nullkaszületésére gondolok, ami mára több, mint 2000 lelkes ember tetszését nyerte el.
Üdvözöllek köztük Téged, kedves Olvasóm! Isten áldását és további vezetését kívánom neked, hogy egymást segítve, bátorítva tegyük a kis lépéseinket ennek a csodálatos Földnek a védelméért!

Vissza a felsoroláshoz.
- Utolsó itthon használt fogkrémünket (mivel az utazós kistáskában még van egy fél tubus) a képen látható, kis borkános fogkrémre cseréltük. Ez egy kókuszzsír alapú, enyhén mentolos fogkrém, amit kis fa spatulával kell a fogkefére tenni, majd ha kifogy, a csomagolás újra használható. Aki nem használt soha ilyen természetes készítményeket, mint én, annak elsőre fura az íze, állaga, de nekem jó buli. Az tetszik benne, hogy a kókuszzsír a kezemet és az arcomat is puhítja. Nyár óta pl nem használok arckrémet. (No nem a fogkrémmel oldom meg, egyszerűen leszoktattam a bőröm. Én sem gondoltam, hogy ilyent is lehet)
-Dezodornak a pár éve a szekrény mélyén lapuló dezodor alakú timsót használom, szintén a szekrény mélyén talált parfümmel kiegészítve. Ezt még májusban kezdtem el, egyszerűen azért, mert kétszer egymás után olyan sprayt sikerült vásárolnom, ami nem volt kompatibilis a bőröm illatával. Nem akartam több pénzt rákölteni, gondoltam, kipróbálom újra a timsót, s most abszolút bevált. Használat előtt megnedvesítem, s kész is.

Image 10

És most jöjjön a nagy kedvenc.
Írtam már, hogy a mosipelus egyelőre nem az én elhívásom, de ahogy kezdtem szelektíven gyűjteni a műanyag hulladékunkat, nagy felismerés volt, hogy a kukánk kb felét a pelenka tölti ki.
A “nagy váltásban” valahogy mégsem jött, hogy a gyerekeimen kisérletezzek.

Magammal viszont annál inkább.
-Mivel NŐ vagyok, havonta én is termeltem pár maréknyi műanyag hulladékot.
Ha jól emlékszem, kb 2 éve hallottam életemben először az intim kehelyről. Kb ez volt a reakcióm: Mi vaaan?
Kedves Juli barátnőm hatalmas lelkesedéssel mesélte, mit talált, s hogyan kell használni, még videót is küldött róla. Ez mind szép és jó, gondoltam, de hogy én soha ki nem próbálom, az is biztos!
Aztán a Nullka második rendelés adagja is megérkezett, az OrganiCup. Ismerőseim kezdtek véleményt, tapasztalatot kérdezni, s elhatároztam, hogy a születésnapi ajándékpénzemből meglepem magam.
Augusztustól használom, azaz harmadik hónapja.

Kedves NŐK! Ez FORRADALMI

Gyönyörű, negyszerűen kivitelezett mosható betétek is vannak a palettán, számomra az sokkal macerásabbnak tűnik, mint ez, de természetesen az a variáció is szuper, s vannak helyzetek, amikor egyetlen környezetkímélő megoldásként csak ez marad!

Szívesen osztanék konkrétabban tapasztalatokat, de ez már nem ország-világ elé való. Ha kiváncsi vagy rá, vagy bármilyen kérdésed felmerült ez ügyben, privátban szívesen megosztom ezt a három hónap tapasztalatot is! Engem nagyon lelkesít, s köszönöm azoknak a lelkes embereknek a beszálmolóit, akiknek szintén bevált ez a környezetkímélő kis megoldás!

Olyan jó egymást bíztatva előre haladni!

Nőnek lenni jó!

Image 17

Van még pár dolog, amit meg tudok osztani veletek:
-A gyerekek önállósodásával újra a családba jött a folyékony szappan. Egy literes kiszerelésben vettük és utántöltöttük az első nyomogatós kisflakont. Viszont majdnem havonta bejött egy újabb flakon, ami végül a szelektívben végezte. Mivel az a legjobb szemét, ami nincs is, elhatároztuk, hogy ezt a kis dolgot is leváltjuk. SŐT! Nem is kellett hozzá pénz, csak elővettük a szintén a szekrény mélyén lapuló 4 csomag szappant, ami az elmúlt egy-két évben felgyűlt. Szóval elkeztük felhasználni a tartalékainkat, s rájöttem, nem is olyan macera a gyerekeknek elmagyarázni, hogy nem kell annyit simogatni...
-Kedves vásárhelyi barátaink nagyszerű szappanokat is készítenek/ forgalmaznak, Gyöngyszem/Purity néven. Tusfürdőnket egyelőre erre cseréltük. A babaszappan nekünk különösen beválni látszik, kislányunk száraz bőrét nagyon szépen ápolja.

-A közelmúltban a fogkefém is környezetbarát lett, mivel a műanyagnak hullani kezdett a sörtéje, megérett a cserére. Amúgy én nem vagyok a ‘három hónaponta cseréljük le fogkefénket’ híve, szerintem csak üzlet ez a része, mert szódaporos vagy sima vízben való főzéssel simán fertőtleníthető, s míg szerkezetileg nincs rongálódva, addig használható.
Ez nem tudományos tény, ha egy fogorvos megcáfolja, természetesen inkább neki higgyünk!
Ez a fogkefe bambuszból készült, csak a sörtéje műanyag, tehát a nagy része simán komposztálható.

Mielőtt valaki azon kezdene bánkódni, hogy jaj, szegény pandamacik alól kivágják a bambusz fákat, fujj fujj..., ezek a termékek fenntartható termesztésű bambusznádból készülnek, ami nagyon gyorsan nő és termesztéséhez viszonylag kevés vízre van szükség.
Persze. Ebbe is bele lehet kötni...
De én hiszek nekik. Én nem vernék át embereket. Egyet sem. Bízom benne, hogy ők is, mindegyik gyártó, becsületesek.
Úgy legyen!
A folytatás nem marad el, lesz harmadik rész is...

Image 3

Email: nulladek@gmail.com

Tel: +40753683460

Adresa: Gheorgheni, Str. Gábor Áron Nr.2

Coşul meu
Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Salvează coşul
Comandă
Alege limba
Favorite
Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
nowishlist
Termeni şi condiţii Manage Personal Data