white truck icon Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
Înapoi

HU: Minden, amit tudni érdemes a műanyag tipusokról és az újrahasznosításukról.

BLOG - 2019-10-10

A nyilakból álló háromszög szimbólum, amelyet a műanyag termékeken találunk, nem feltétlenül jelentik azt, hogy újrahasznosíthatóak. Valójában a szimbólumon belül szereplő szám (1-7) a lényeg. Ezeknek a számoknak a célja a termék előállításához használt műanyag típusának azonosítása. Nem minden típusú műanyagot lehet újra felhasználni vagy újrahasznosítani. Ha megismerjük és megértjük a hét kód jelentését, mindannyian könnyedén elboldogulunk majd a műanyagok világában.

Image 5

1. Polietilen tereftalat (PETE v PET)

Image 9

A PET az egyik leggyakrabban használt műanyag. Megtalálható a legtöbb vizes palackban, de jónéhány csomagolásban is. Egyszeri felhasználásra szánják, mivel az ismételt felhasználás növeli a káros anyagok kibocsátásának kockázatát. Az ilyen típusú műanyagokat nehéz fertőtleníteni, ezért ehhez veszélyes vegyi anyagok szükségesek.

A PET egy újrahasznosítható műanyag fajtája, amelynek során a műanyagot összetörik, majd apró pelyhekké aprítják. Ezeket azután újra feldolgozzák, hogy más termékeket hozzanak létre.

Az 1. kategóriába tartozó (PET) műanyag termékeket újrahasznosítani kell, de nem szabad újra felhasználni.

2. High-density polyethylene (HDPE)

Image 1

A HDPE egy kemény típusú műanyag, amelyet kozmetikumok, mosogatószerek, játékok és egyéb csomagolásaként gyártják. A leggyakrabban újrahasznosított műanyag. A műanyagok legkevésbé veszélyes formáinak tekintik. Az ilyen típusú műanyag tartós, és a közvetlen napfény nem károsítja, ezért piknikasztalok, szemeteskonténerek, padok és más termékek, előállításához használják.

A HDPE termékek újrafelhasználhatók és újrahasznosíthatók.

3. Poli-vinil-klorid (PVC)

Image 14

A PVC egyfajta puha és rugalmas műanyag, amelyet élelmiszerek csomagolására, gyermekeknek és állatoknak szánt játékok gyártásához, számítógépes kábelekhez és egyéb termékekhez használnak. Ezt a fajta műanyagot "mérgező műanyagnak" is hívják, mivel sok toxint tartalmaz, amelyeket az életciklusa során felszabadít.

A PVC-termékek nem újrafelhasználhatóak, és sokuk nem is újrahasznosítható.

4. Low-density polyethylene (LDPE)

Image 12

Az LDPE az egyik leggyakrabban előforduló műanyagtipus, száleskörü felhasználással. Megtalálható, tisztítószerek, ruhák csomagolásaként, valamint a nylon szatyor is ebből készül. Az ilyen típusú műanyagokat kevésbé tekintik mérgezőnek, de általában nem hasznosítják újra.
Az LDPE újrahasznosított termékek nem nagyon ellenállók.

Az LDPE temékek újra felhasználhatóak, de nem újrahasznosíthatóak.

5. Polipropilen (PP)

Image 14

A PP egy olyan kemény és könnyű műanyag, amely kiváló hőállósággal rendelkezik. Az élelmiszerek csomagolására (friss állapotban tartására), a konzervdobozok, a margarin és a joghurtos dobozok készítésére szolgál.

A PP-termékeket újrahasználatra biztonságosnak tekintik, de újrahasznosításukra csak bizonyos feltételek mellett kerül sor.

6. Polistiren (PS)

Image 4

A PS olcsó, könnyen használható műanyag, széles körű felhasználással: az eldobható poharaktóll, evőeszközökön át, és tojásdobozoktól az építőanyagokig. Az ezen anyagból származó termékek karcinogéneket szabadíthatnak fel, különösen hevítésük közben.

A PS-termékeket lehetőleg kerülni kell, mivel újrahasznosításuk meglehetősen nehézkes.

7. Más műanyagok

Image 18

A 7. kategóriába tartozó műanyag termékeket más típusú műanyagok vagy ritkábban használt műanyag formulák (például BPA, polikarbonát és LEXAN) kombinációjából készítik. Ezeket nehéz újrafeldolgozni, mivel nem tartoznak rögzített kategóriába. Az ilyen típusú műanyagot olyan termékek gyártására használják, mint például cumisüvegek és autóalkatrészek.

Az ebbe a kategóriába tartozó termékeket nehéz újrahasznosítani, ezért nem javasoljuk újra felhasználásukat.

Most, hogy tudod, hogy vannak különféle műanyagok, és hogy egyesek környezetkímélőbbek, mint mások, tudatosan választhatsz. Használj kevesebb műanyagot az a legjobb.

Credit: Laura Miftode (blog.letsdoitromania.ro)

Fordította: Elekes István (www.nullka.com)

Email: nulladek@gmail.com

Tel: +40753683460

Adresa: Gheorgheni, Str. Gábor Áron Nr.2

Coşul meu
Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Salvează coşul
Comandă
Alege limba
Favorite
Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
nowishlist
Termeni şi condiţii Manage Personal Data