white truck icon Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
Înapoi

25 lépés a hulladékmentes életmód felé

BLOG - 2019-08-20

“A hulladékmentesség nem arról szól, hogy többet hasznosítsunk újra, hanem éppen arról, hogy lépjünk fel felesleges hulladék otthonunkba való beáramlása ellen, és állítsuk meg még a küszöb előtt.”

Bea Johnson, Zero Waste otthon c. könyv

25 hulladékmentes praktika, amit érdemes bevezetned az életedben

 1. A műanyagzacskókat cseréld le újrahasználható tasakokra és csatos üvegekre, azaz vásárolj csomagolásmentesen.Image 1
 2. Szerezz be egy üveg- vagy fémkulacsot magadnak, igyál mindig csapvizet és örökre felejtsd el az ásványvizes flakonokat, úgysem lehet őket a végtelenségig újrahasznosítani.
 3. Ne használj műanyagban megvásárolható, durva vegyszereket az otthonodban, válts természetes tisztítószerekre, a pénztárcád is megköszöni majd.
 4. Szerezz be egy összecsukható fa- vagy fém evőeszközkészletet, amelyet mindig magadnál tarthatsz, így nem kell többé az egyszerhasználatos kanalakat és villákat igénybe venned, ha lakáson kívül ebédelsz.Image 2
 5. A konyhai papírtörlő helyett készíts magadnak néhány mosható törlőrongyot, a kettő között szinte nincs is különbség használatban.
 6. Mondj búcsút a műanyag dobozos tusfürdőknek, ismerkedj meg inkább a kézműves, natúrszappanok világával. A szállítás is szennyez, úgyhogy elsősorban a helyi termékeket keresd!
 7. Komposztáld a szerves konyhai hulladékot, mert a szeméttelepeken sok idő, mire lebomlik a többi hulladék közé keverve.
 8. Ha házon kívül is kávézol, érdemes beszerezned egy többször használható, coffee-to-go bögrét az eldobható poharak helyettesítésére.
 9. A bolti, műanyag mosogatószivacsot cseréld le komposztálható, fa mosogatókefére és otthon is termeszthető luffaszivacsra
 10. Az otthonod dekoráld lebomló természetes anyagokkal, saját magad által készített díszekkel a bolti kacatok helyett.
 11. Használj fém szívószálat a műanyag helyett – vagy, ami még jobb, egyáltalán ne használj szívószálat.
 12. Az eldobható női intimhigiéniás termékeket cseréld újrahasználhatóra: ilyen az intimkehely, a mosható betét, a fémborotva vagy a vattakorong.Image 4
 13. A városodon belül járj tömegközlekedéssel vagy busszal, akkor is, ha ez esetleg plusz tíz-tizenöt percet vesz el az életedből. A levegőben lévő káros anyagok és a túl kényelmes életmód többet fog.
 14. Az eldobható szalvétát és papírzsebkendőt váltsd le mosható textilszalvétára és textilzsebkendőre.
 15. Felesleges holmik helyett ajándékozz élményt vagy kézzel készített dolgokat a szeretteidnek, például házilikőrt, fürdősót, teakeveréket. Azért légy kritikus, ezek a csináld magad-ajándékok néha félresikerülnek
 16. A wc-papírból válaszd a kartonba csomagolt, újrahasznosított verziót.
 17. Fogyassz kevesebb húst! Az állattenyésztés iszonyatos mennyiségű erőforráspazarlással és hulladéktermeléssel jár a növénytermesztéshez képest, ráadásul a húst kevés helyen adják ki csomagolásmentesen.
 18. A műanyag fogkeféknek már létezik lebomló, bambuszból készült változata is, természetes anyagú sörtével. Vedd inkább ezt, később komposztálhatod is.Image 6
 19. Tollak vásárlása helyett szokj rá a grafitceruzára.
 20. A fast fashion ruházatot cseréld le turikincsekre! A használt ruha nem ciki, ha mégis annak tartod, keresd az organikus ruhákat készítő, magyar tervezőket.
 21. Ha valami elromlik otthon, javíttasd meg cserélés helyett. Tudom, anyagilag nem mindig éri meg, de környezetvédelmi szempontból igen.
 22. Az alufólia és folpack helyett használj méhviaszos kendőt a konyhádban, vagy egyszerűen takard le egy másik tányérral az ételt.
 23. A tönkrement háztartási eszközeidből vásárolj lebomló vagy újrahasznosítható változatot: üveg keverőtálakat, fa partvist és felmosót, fémlapátot. Tulajdonképpen mindenből válaszd a műanyagmenteset.
 24. Mondd le a nyomtatott csekkeket, banki kivonatokat és reklámújságokat, így csökkentheted a papírhulladékot.
 25. Mielőtt megvennél valamit – főleg, ha műanyagból van – mindig gondolkodj el rajta, valóban szükséged van-e az adott tárgyra. A legtöbb hulladék a felesleges vásárlásból ered.

Email: nulladek@gmail.com

Tel: +40753683460

Adresa: Gheorgheni, Str. Gábor Áron Nr.2

Coşul meu
Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
Empty cart icon
Coşul tău este gol
Subtotal: RON
Transportul şi discountul vor fi calculate pe pagina de comandă
Salvează coşul
Comandă
Alege limba
Favorite
Transport gratuit pentru comenzi de peste 280 RON
nowishlist
Termeni şi condiţii Manage Personal Data